Zeilauto 1

Om aandacht te vragen voor windenergie leek het me een leuk idee: zeilen… met een auto. Er is veel commentaar op windmolens, maar wind is iets waar wij in Nederland geen gebrek aan hebben, in tegenstelling tot gas en olie. De gasbel bij Slochteren raakt onvermijdelijk leeg en olie hebben we niet, dus dat moeten we allemaal uit het buitenland halen. Als ik denk aan een schone, onafhankelijke energie-toekomst voor het Nederland waar mijn vier zoons in groot worden, dan is er geen keuze mogelijk: we moeten innoveren en proberen schone energie uit de natuur te halen. Zoals energie uit de zon en wind en water. We moeten ook inzetten op besparing, maar het past niet bij de mens om te besparen. Daar zijn we veel te verwend voor. De eerlijkheid gebied me te zeggen dat ik weinig vertrouwen heb in de goede doelen bedrijfjes die zich met veel subsidie inzetten voor schone energie. Veel geld gaat op aan organisatie en weinig aan het goede doel. Na een jaar of twee heffen ze zich op, al die moeite en subsidie EN energie voor niets. ‘Informatie en bewustwording’ is een van de meest misbruikte posten van dergelijke stichtingen, ‘Er is geen geld naar het goede doel gegaan, helaas, maar we hebben de mensen wel bewust gemaakt van het probleem.’ Jaja, sure! ik zie ze nog aankomen, met hun leuke parttime baan en lease-auto. Geef nooit geld aan een goed doel dat zich inzet voor bewustwording. Alleen dat streven is al verdacht. We moeten louter werken in de praktijk, met praktisch haalbare en financieel zo aantrekkelijk mogelijke alternatieven voor oude energie, waarvan we weten dat de grondstoffen eindig zijn.